Jäätelön päästöt

Lupailin selvittäväni jäätelön päästöt jo viime kesänä, mutta silloin ei juuri jäätelönsyöntikelejä ollut. Tänä vuonna asia on kuitenkin ollut toisin. Jostain syystä olen kuitenkin syönyt jäätelöä melko vähän, mutta vielähän tässä on kesää jäljellä.

Voisi helposti ajatella, että jäätelössä suurin päästölähde olisi jäätelön jäädyttäminen ja jäisenä pitäminen, mutta Ben & Jerry’sin mukaan suurin osa (52 %) jäätelön hiilijalanjäljestä aiheutuu raaka-aineista eli maidosta ja kermasta. Syynä tähän on lehmien tuottama metaani, josta olen kirjoittanut ennenkin. Ben & Jerry’sin sivuilta ei tuo jäätelön päästö selvinnyt, mutta Ben & Jerry’sin aiempaan tutkimukseen viitattiin kuitenkin tässä lopputyössä, jossa kokonaispäästöksi jäätelölle on ilmoitettu 2 kg CO2/litra. Vertailun vuoksi laskin myös Foodwebin avulla, että 50 g maitoa ja 50 g kermaa aiheuttaisi päästöjä 0,15 kg. Litra jäätelöä painaa noin 500 g, joten litran päästöt olisivat 0,75 kg CO2 ja tämän kerrotaan kahdella, koska raaka-aineiden osuus oli noin puolet eli 1,5 kg CO2, mikä on aika lähellä tuota Ben & Jerry’sin arvoa.

ice-cream-cone-1274894_1920.jpg
kuva:pixabay.com

Jäätelöä harvemmin syödään litra kerralla, vaan 200 ml (n. 100 g) on varmaan aika tyypillinen annos eli annoksen päästöt olisivat 0,4 kg CO2 (Ben & Jerrys’s). Autoa tällä päästöllä ajaa 2,7 km, että jos jäätelön hakuun lähteen autolla, niin automatkan päästöt nousevat äkkiä jäätelelön päästöjä suuremmiksi. Jos syö jäätelöä joka päivä 10 viikon ajan, niin päästöjä syntyy 28 kg CO2.

Jos haluaa siis herkutella jäätelöllä, niin kannattaa suosia mehujäitä ja sorbetteja. Joitakin kaura- tai soijamaidostakin tehtyjä jäätelöitä löytyy ainakin isompien kauppojen pakastealtaista. Jäätelöä voi tehdä myös itse vaikka banaanista. Itse tekemällä voi myös käyttää enemmän marjoja ja vähemmän maitoa ja kermaa. Tein viime kesänä mm. mansikka-kookosjäätelöä, mangobanaanijäätelöä ja jogurttijäätelöitä, joissa oli vähintään puolet marjoja tai hedelmiä. Harmi kun en kirjoittanut reseptejä ylös viime kesänä, koska en muista niitä enää ja reseptien testaus pitää siis aloittaa nyt alusta.

4 kommenttia artikkeliin ”Jäätelön päästöt

 1. No huh, mitkä päästöt normijäätelöstä tulevat! Harva ajattelee tällaisia asioita jätskikiskan jonossa, vaikka pitäisi. Taas tuntuu hyvältä olla vegaani! Onneksi jopa lähikaupasta löytyy herkullisia vegaanijätskejä. 🙂

  Tykkää

  1. Vegaanijäätelöiden määrä on kyllä kasvanut viime kesään verrattuna ja niitä löytyy pienemmistäkin kaupoista. Viimeksi maistoin maidotonta vadelmasalmiakkichilijäätelöä, melko erikoista, mutta hyvää 😃

   Tykkää

 2. Katsoin noita lähteen laskennan perusteita. Kiinassa sähköntuotannon päästöt ovat 839gCO2/kWh ja Suomessa tällä hetkellä n. 100gCO2/kWh. Karkeasti voisi sanoa, että Suomessa valmistettu ja säilytetty jäätelö aiheuttaa n. puolet tuosta Kiinan laskelman päästöstä. Mutta yhtä kaikki energiaa kuluu ja sitä myötä luonnonvaroja paljon kaikkeen mikä pitää pitää jäässä, eli ekologista ei jäätelön syönnistä saa Suomessakaan.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Sähkön osuus jäätelön kokonaispäästöistä on yllättävän pieni, mutta Kiinassa tosiaan päästöt sen suhteen ovat Suomea suuremmat. Maitoa ja kermaa sisältävän jäätelön syöminen ei tosiaan ole kovin ekologista Suomessakaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s