Pakastimen sulatus

Pakastimen sulattaminen tuntuu olevan kiinnostava aihe tällä viikolla, ainakin blogiini päätyneiden googlaajien perusteella. Pakastimen sulattamisen vaikutus sähkönkulutukseen -postaustani on luettu tällä viikolla ahkerasti. Minäkin sulatin meidän pakastimen tänään, kun oli vapaapäivä ja sääkin vihdoin sen salli. Kirjoitin jo ennen joulua joulukalenteripostauksessa, että pakastin olisi sulattamisen tarpeessa, mutta plussakeleillä en sitä kuitenkaan viitsinyt tehdä, kun siellä oli niin paljon ruokaa. Ulkona oli tänään kylmempi kuin pakastimessa, joten ruuan sulamisesta ei ollut pelkoa.

sähkönkulutusmittari.JPG

Ennen sulattamista pakastimen sähkö maksoi sähkönkulutusmittarin mukaan 40,51 euroa vuodessa ja hiilidioksidipäästöjä se aiheutti 188 kg vuodessa. Olen asettanut mittariin sähkönhinnaksi 0,092 €/kWh. Hinta ei ihan pidä paikkaansa, koska se sisältää vain sähkön siirron ja tuotannon, muttei sähköveroa. En ole viitsinyt korjata summaa, koska eri laitteiden vertailu on helpompaa, kun hinta pysyy samana. Joka tapauksessa sähkönhinnan perusteella voin laskea, että vuosikulutus on 40,51 €/0,092 €/kWh = 440 kWh. Jos verrataan tätä viime maaliskuussa mittaamaani lukemaan 308 kWh, niin sähkönkulutus on kasvanut 43 %. Valitettavasti pakastimen sähkönkulutus ei pysy koko vuotta niissä lukemissa, missä se on heti sulattamisen jälkeen, mutta tämä kyllä osoittaa, että pakastin on todellakin syytä sulattaa, kun sinne alkaa kertyä huurretta. Meidän pakastimen ohjekirjan mukaan pakastin pitäisi sulattaa, kun hyllyt ovat kokonaan huurteessa tai huurretta on yli 5 mm.

Pakastimen sulatus.JPG
Kuuma vesi muovipusseissa toimii hyvin paksumpaan jäähän ja ohuen jään saa sulatettua helposti, kun laittaa kuumaa vettä astiossa hyllyille.

Ajoitin pakastimen sulattamisen vielä niin, että sain sen jäähdytettyä ennen kuin sähkönhinta nousi (jäin vähän koukkuun sähkön hinnan seuraamiseen joulukuussa, vaikkei meillä vielä osteta pörssisähköä). Siinä toivossa siis, että pakastimen uudelleen jäähdyttämiseen kuluttamani sähkö olisi mahdollisimman vähäpäästöistä. Sähkön hinta ei tosin kerro kaikkea. Olin jo ehtinyt ihmetellä, miten sähkö voi olla tällaisilla pakkasilla niin halpaa; koko ajan halvempaa kuin meidän kiinteähintainen sähkömme. Syy selvisi Talouselämästä: venäläiset ovat lomalla ja Suomeen on saatavilla halpaa sähköä Venäjältä. Täytyy ehkä vielä pohtia, onko pörssisähkö sittenkään paras tapa vähentää sähkönkulutuksen päästöjä.

3 kommenttia artikkeliin ”Pakastimen sulatus

 1. Sulatin omani pari päivää sitten. 🙂 Kaikki, joille mainitsin omasta sulatuksestani, alkoivat sulattaa omiaan. Eli kyllä nyt on epäilemättä järkevin ja helpoin aika sulatushommiin. On niin miellyttävää vain kantaa ruoat pihalle tai parvekkeelle ja antaa luonnon tehdä tehtävänsä. 🙂

  Tykkää

  1. Onneksi olin vielä viime viikolla niin laiska, etten alkanut säätämään kylmälaukun kanssa ja sulattamaan pakastinta. Tänään ajattelin, ettei tällaista kylmyyttä toivottavasti tule enää tänä talvena, että pakko käyttää nyt hyödyksi 🙂 Vein samalla myös peitot ja tyynyt ulos tuulettumaan.

   Tykkää

 2. Tuo kyllä aina meinaa unohtua, kuinka paljon vaikutusta sulattamisella voi olla sähkönkulutukseen! Oman pakkasen sähkönkulutus on kasvanut muutenkin huomattavasti täällä Lohjalla, joten pitäisi varmaan pyytää kylmälaitehuolto tarkastamaan laite. Pyrin kyllä sulattamaan sen säännöllisesti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s