Ruuan päästöistä

Olin kirjoittamassa postausta kesä-, heinä- ja elokuun päästöistä, koska kuukausittaiset päästösäästöpostaukset ovat jääneet kesällä tekemättä. (Kohtahan tässä on jo syyskuukin paketissa.) Innostuin kuitenkin vähän ruuan päästöistä ja päätin tehdä aiheesta oman postauksen, koska osa päästöistä yllätti minut.

Kesän aikana kiinnitin huomiota lihan syönnin vähentämiseen ja punaista lihaa meille ei ole kotiin ostettu juurikaan kevään jälkeen. Muutama hampurilainen ja makkara tuli kuitenkin kesällä syötyä. Myös kanan syöntiä ollaan vähennetty kotona ja laitetaan useammin kasvisruokaa.

vegetables-777385_1280
kuva: pixabay.com

Vieläkään en ole onnistunut pitämään ruokapäiväkirjaa kokonaista viikkoa, mutta kokosin tähän muutamia esimerkkejä, syömistäni ruuista ja miten päästövähennystä on syntynyt.

Foodwebin avulla laskin päästöjä itselleni tyypillisille annoskoille. Näiden lisäksi tulee tietysti myös lisukkeet kuten peruna, pasta ja salaatti, ne ovat pysyneet suunnilleen samoina, joten laskin päästöt vain ”pääraaka-aineelle”.

150 g naudan jauhelihaa 2,85 kg CO2
150 g sianlihaa 0,84 kg CO2
150 g broilerin filettä 0,54 kg CO2
150 g lohta 0,63 kg CO2
75 g fetaa 0,975 kg CO2
200 g kesäkurpitsaa 0,44 kg CO2 + 25 g juustoa 0,33 kg CO2
150 g papuja 0,015 kg CO2

Lähtötilanteena pidin ruokavaliota, jossa syödään viikossa kerran naudanlihaa, kerran possua, kolme kertaa kanaa ja kaksi kertaa kasvisruokaa (yleensä sis. juustoa). Nämä ovat siis kotona syötäviä iltaruokia. Syön lisäksi töissä lounaan. Päästöt vanhalla ruokavaliolla olivat 6,85 kg CO2.

Kesällä (ja edelleen syksyllä) uuteen ruokavalioon on kuulunut neljä kertaa viikossa kasvisruokaa yleensä kerran papukastiketta (vegaaninen) ja kolme kertaa jotain muuta kasviskastiketta tai -paistosta (sis. juustoa) ja kaksi kertaa kanaa ja kerran kalaa (yleensä lohta). Päästöjä tästä versiosta kertyy 4,125 kg CO2. Säästöä siis 2,725 kg viikossa. Ei kuulosta paljolta, mutta kymmenessä viikossa kuitenkin jo 27,25 kg CO2. Vuodessa päästösäästöjä kertyy jo 141,7 kg CO2 ja tässä on kuitenkin mukana vasta päivän yksi ateria.

Papujen vähäpäästöisyys yllätti minut täysin. Olen tiennyt että ne ovat lihaa parempi vaihtoehto, mutta että ne ovat lähes päästöttömiä. Voittavat monet vihannekset mennen tullen.  Toisaalta taas kesäkurpitsan päästöt yllättivät suuruudellaan. Varsinkin juustolla kuorrutettuna ne menevät jo kanan ohi. Tiesin että kana on lihoista vähäpäästöisin, mutta että kanasalaatti (150 g kanaa) voittaa päästövertailussa helposti fetasalaatin (75 g fetaa). Olen esim. lounaalla valinnut usein fetasalaatin kanasalaatin sijaan, mutta enpä valitse enää. Papuruokia aion myös jatkossa kokkailla enemmän. Ne ovat edullisiakin.

2 kommenttia artikkeliin ”Ruuan päästöistä

    1. Pavut ovat minulle vielä melko uusi tuttavuus, mutta niistä saa kyllä vaikka minkälaista ruokaa ja hyvää sellaista.

      Pienillä päivittäisillä tai viikottaisilla muutoksilla saa usein eniten päästösäästöjä aikaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s