Loman päästöt 2/2

Totesin jo lentämisestä aiheutuvan ylivoimaisesti eniten päästöjä lomalla, mutta ei muu lomailukaan ihan päästötöntä ole.

Deutsche Bahnin sivuilta löytyy laskuri, jolla voi laskea junamatkansa päästöt. (Laita lähtöpaikka ja määränpää, paina Suchen ja sen jälkeen UmweltMobilCheck, niin näet päästöt.) Junapäästöjen lisäksi sivu ilmoittaa myös vastaavan matkan päästöt autolla ja lentokoneella. Alla listatuna reittimme päästöt. Otin autoulun päästöt tähän myös mukaan vertailun vuoksi.

                                        juna kg/CO2      auto kg/CO2
Zürich-Scharnitz                  1,8                      45,3
Scharnitz-Kempten             8,2                      20,1
Kempten-München           10,8                      20,3
München-Nürnberg           9,0                       27,3
Nürnberg-Passau                8,2                       35,8
Passau-Linz                          1,3                        20,1
Linz-Altmünster                0,72                       12,2
Altmünster-Obertraun     0,61                         9,1
Obertraun-Altmünster     0,61                         9,1
Altmünster-Wien               2,0                        39,1

Yhteensä siis päästöt junalla 42,63 kg CO2 ja vastaavat päästöt autolla 219,3 kg CO2. Autossa tosin vain yhden henkilön päästöt, ja kun oltiin puolison kanssa kahdestaan liikkeellä, niin jos oltaisiim kuljettu autolla, niin luvun voi jakaa kahdella, niin saadaan yhden henkilön päästöt (jonkin verran kulutus varmaan kasvaa kahdella matkustajalla, muttei kovin merkittävästi). Joka tapauksessa päästösäästöä kertyy junalla yli puolet autoiluun verrattuna, vaikka autossa olisi kaksi matkustajaa.

Majoituksen suhteen edullisempi on yleensä ekologisempi, joten hostelli tai leirintäalue on hotellia ekologisempi vaihtoehto. Yövyimme kuitenkin hotelleissa, muttei missään viiden tähdän versioissa. Parissa paikkaa meillä oli neljän tähden hotelli, mutta yleisimmin kolmen tähden. Ilmastodieetissä majoituksen päästöt laskettiin niiden hintojen mukaan kertoimella 0,29 kg CO2/€. Meillä majoituksen keskihinta oli 90 € eli päästöjä tästä kertyisi 26,1 kg per yö. Olimme reissussa 14 yötä eli päästöjä tuli kahdelta henkilöltä 365,4 kg ja yhden hengen päästöt olivat 182,7 kg CO2.

Interrail

Ruuan päästöjen luulisin olevan samaa luokkaa kuin kotimaassakin, joten niitä en laskenut. Vähän enemmän tuli ehkä syötyä lihaa, koska Saksa ja Itävalta eivät ole kasvisruuasta tunnettuja. Kasvis ja jopa vegaanisiakin vaihtoehtoja oli kuitenkin jonkin verran saatavilla.

Muita päästöjä aiheuttavia aktiviteetteja olivat mm. kaapelihissillä Alpeilla tehty matka, pieni risteily Tonavalla ja museossa käynti. Näiden päästöistä minulla ei kuitenkaan ole tietoa. Ostoksiakin kertyi yllättävän paljon, vaikka olisi luullut, ettei pieneen rinkkaani olisi mahtunut juuri ylimääräistä. Vaatteita ostin noin sadalla eurolla, joten ilmastodieetin 0,49 kg CO2/€ kertoimella se tekee 49 kg CO2. Osan vaatteista ostin, koska tarvitsin niitä matkalla, osa taas oli sellaisia muuten vaan tehtyjä heräteostoksia, jotka olisin mahdollisesti tehnyt Suomessakin.

Päästöttömiä tai vähäpäästöisiä aktiviteetteja matkalla olivat puolestaan vaeltaminen ja pyöräily Alpeilla ja kaupungeissa kiertely kävellen. Voisi kuvitella, että interraililla istutaan vain junassa, mutta kävelyäkin tulee yllävän paljon, askelmittarini mukaan joka päivä vähintään 20 000 askelta ja useimmiten enemmän.

Yhteenlaskettuna junamatkustuksen, majoituksen, ostosten ja lentämisen päästöt olisivat siis 42,63 kg CO2 + 182,7 kg CO2 + 49 kg CO2 + 800 kg CO2 (edellisestä postauksesta) = 1074,33 kg CO2.

Tuliko päästöjä siis paljon vai vähän? Riippuu tietysti mihin vertaa. Mainitsinkin jo ennen lomaa, että kotona tai kotimaassa lomailuun verrattuna päästöjä tulee enemmän. Toisaalta jos verrataan, vaikka New Yorkiin, niin jo yhdensuuntainen lento aiheuttaa enemmän päästöjä.

2 kommenttia artikkeliin ”Loman päästöt 2/2

  1. Hyvin mielenkiintoista taaskin! Tässäkin asiassa on mukavaa kohtuus, eli vaikka matkailusta aiheutuu enemmän päästöjä kuin arkielämässä kotona, silti saa matkustaa ja elää säästeliäämmin kotona, jos haluaa. Hienoa oli saada selville myös tuo, että jo vain yksi yhdensuuntainen pitkä lento aiheuttaa enemmän päästöjä kuin kokonainen loma Euroopassa.

    Tykkää

    1. Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa. Ulkomaanmatkailu tosiaan aiheuttaa aika paljon päästöjä, mutta siinä on isoja eroja kuinka kauas matkustaa ja matkusteluun ei onneksi ole mahdollisuuksia kovin montaa kertaa vuodessa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s