Huhtikuun päästösäästöt

Seuraavaksi vuorossa huhtikuun päästösäästöt. Huhtikuussa pyöräilypäiviä kertyi 18 eli enemmän kuin maaliskuussa. Siltä osin päästösäästöt ovat siis 42 kg CO2. Aamupalan korvasin huhtikuussakin useimpina työaamuina tuorepuurolla. En ihan niin usein kuin maaliskuussa, mutta arviolta 15 päivänä eli päästösäästöä 5 kg CO2.

Lihaa en syönyt normaalia vähempää, joten ruoan suhteen en voi aamupalan lisäksi oikein muita päästösäästöjä laskea. Tämän suhteen täytyy nyt toukokuussa tsempata, koska muita päästösäästöjä on vaikea saada, kun toukokuu on jo normaali pyöräilykuukausi (pyöräilin siis viime vuonnakin) ja lämmityskin on jo pois päältä.

Vaatteita ostin 80 eurolla (kaksi paitaa, housut ja huivin), mikä on kuitenkin vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa, jolloin tuhlasin vaatteisiin 310 euroa. Aikamoinen määrä tuo viime vuotinen. Se sisälsi kyllä kahdet kengät, mutta muuten ei mitään merkittävästi kalliimpaan eli suuri summa johtuu vain suuresta määrästä halpoja vaatteita. Päästösäästöä kertyy siis 230 € x 0,49 kg/€ = 112,7 kg CO2.

kuva: pixabay.com
kuva: pixabay.com

Kävin Tampereella junalla auton sijaan. Jos liikutaan puolisoni kanssa yhdessä niin silloin käytetään pidemmillä matkoilla yleensä autoa, mutta yksin olen yrittänyt pysytellä junissa ja busseissa, vaikka niiden hinnat ilman opiskelija-alennusta kyllä hirvittävät. Ostin liput onneksi sen verran ajoissa, ettei ihan täyttä hintaa tarvinnut maksaa, enemmän kuin bensat kuitenkin. Jos hinta kirpaisi, niin nyt ainakin vähän hymyilyttää kun autolla päästöt olisivat olleet 2 x 180 km x 0,150 kg CO2/km = 54 kg CO2.

Junalla matkustaminen lasketaan yleensä päästöttömäksi, koska junat kulkevat pääasiassa sähköllä, joka VR:n mukaan tuotetaan vesivoimalla. Ilmastodieetti antaa päästökertoimeksi 1,3 g/hlökm eli tällä perusteella Tampereen reissuni päästöt olisivat 468 g eli 0,468 kg CO2. Minut haettiin juna-asemalta, joten siitä aiheutui päästöjä 2,1 kg. Bussillakin matkustin pätkän; päästöt 0,95 kg. Koko matkan päästö säästö siis 54 kg – 0,468 kg – 2,1 kg – 0, 95 kg = 50,5 kg CO2.

kuva: pixabay.com
kuva: pixabay.com

Ostin myös ympäristömerkittyjä tiskikonetabletteja, vaikka ympäristömerkitsemättömät olivat tarjouksessa. Jotenkin itse helposti sorrun siihen että vaikka muuten ajattelisin kaupassa ympäristöasioita, niin tarjoukset menevät kuitenkin helposti niiden ohi. En osaa kyllä sanoa paljonko tästä tulee päästösäästöä, mutta toivottavasti jonkin verran kuitenkin.

Vappu ei mennyt ihan omien ohjeideni mukaan ja unohdin liesituulettimen päälle vappurientoihin lähtiessäni ja se pauhasi kahdeksan tuntia turhaan. Alumiinisia tölkkejä meni myös muutama sekajätteeseen, vaikka tiedän että ne aiheuttavat ongelmia Vantaan jätevoimalassa. Töistä usein kannan jogurttipurkkien kannet kotiin metallinkeräykseen, mutta tölkkejä en lähtenyt raahaamaan. Täytenä jaksoin niitä kuitenkin kanniskella.. Mitään en kuitenkaan heitellyt kaduille tai luontoon.

Yhteensä päästösäästöt huhtikuun osalta olivat 210,2 kg CO2. Parempi kuin maaliskuussa, mutta johtuu lähinnä siitä, että olen viime vuoden huhtikuussa ollut oikein kunnon tuhlaaja ja hiilidioksidin päästäjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s