Pakastimen sulattamisen vaikutus sähkönkulutukseen

Maaliskuun viimeisillä pakkasilla ehdin vielä sulattaa pakastimen. Olin lukenut, että sulattamaton pakastin kuluttaa enemmän sähköä, joten asihan piti tarkistaa. Mittasin siis sähkönkulutusmittarilla pakastimen sähkönkulutuksen ennen sulatusta ja sulattamisen jälkeen.

Ennen sulatusta pakastimen sähkö maksoi mittarin mukaan 37,48 € vuodessa. Se ärsttävä puoli tässä Belkinin mittarissa on, että se näyttää vain sähkön hetkellisen kulutuksen sekä sähkön hinnan ja hiilidioksidipäästöt vuodessa. Ei siis kulutusta vuodessa. Sen pystyy kuitenkin laskemaan, kun tietää sähkönhinnan, jonka on mittariin asettanut. Tässä tapauksessa siis 0,092 €/kWh eli sähkön kokonaiskulutus sulattamattomalla pakastimella olisi 407 kWh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakastimen uudelleen jäähdytys vie aika paljon sähköä, mutta kulutus oli korkeampi alle pari tuntia. Normaalisti toimiva pakastinhan ei käy koko ajan, vaan jäähdytys käynnistyy joksikin aikaa ja sitten se on taas jonkin aikaa pois päältä. Jäähdyttämisen aikaan kulutus oli 170 W, kun se normaalisti käydessään on 105-120 W.

Sulattamisen ja uudelleen jäähdyttämisen jälkeen nollasin mittarin ja laitoin sen uudelleen pariksi viikoksi mittaamaan. Sähkön hinta oli enää 28,38 € vuodessa eli kulutus on nyt 308 kWh.

Sulattamattoman pakastimen sähkönkulutus on siis 32 % suurempi kuin sulatetun pakastimen ja rahaakin tässä säästyy vähän päälle 9 euroa vuodessa. Hiilidioksidipäästöjä syntyy mittarin mukaan 43 kg vähemmän. Nämä siis olettaen, ettei sähkönkulutus lähde taas nousuun, kun pakastin on ollut sulattamattomana jonkin aikaa. Täytyy joskus syksyllä testata, onko kulutus kasvanut. Sähkönkulutusmittaria voisi ehkä käyttää havainnointiin, milloin pakastin pitäisi sulattaa.

Parhaat pakastimen sulatuskelit ovat toivottavasti jo takanapäin, mutta hyvässä kylmälaukussa pakasteet pysyvät jäisinä sulatuksen ajan, vaikka ulkona ei olisikaan pakkasta.  Pakastin kannattaa syödä mahdollisimman tyhjäksi, ainakin niin ettei siellä ole esim. kalaa tai lihaa. Jäätelö ei myöskään säily hyvänä, jos se joutuu olemaan yli -18 asteessa. Sulanutta ruokaa ei saisi jäädyttää uudelleen, mutta en tiedä onko tästä lähinna haittaa maun kannalta vai sisältyykö tähän joku terveysriski.

Loppuun vielä vinkki, miten sulattaa pakastin nopeammin: kuuma vesi pakastepusseissa sulattaa jäätä tehokkaammin kuin kuuma vesi kulhossa ja vesihöyry.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s