Muovikassi vai kestokassi?

Kirjoitin eilen pitkät pätkät muovipusseista, tämän Hesarin jutun innoittamana. Postaukseni kuitenkin katosi tuhkatuuleen tietokoneeni jumiutuessa, enkä tietenkään ollut tallentanut postausta. Osui vähän omaan nilkkaan, koska en ole koskaan ymmärtänyt niitä, jotka eivät tallenna. Tuli vähän yllätyksenä, ettei tämä WordPress tallenna postausta automaattisesti, mutta ehkä nyt muistan paremmin tallentaa.

Mennään kuitenkin asiaan eli niihin muovipusseihin, EU nimittäin haluaa vähentää muovikassien käyttöä. Suomalainen kuluttaa keskimäärin 55 muovikassia vuodessa eli noin yhden viikossa. EU:n keskiarvo on kuitenkin lähes 200 muovikassia vuodessa ja määrä halutaan pudottaa neljäänkymmeneen. Muovikassien suurin ongelma on niiden päätyminen luontoon, vesistöihin ja eläinten suuhun. Hiilidioksidipäästöjen kannalta muovikassi päihittää kuitenkin paperikassin ja joskus jopa kestokassin.

kuva: pixabay.com
kuva: pixabay.com

Itse en pidä muovikasseja kovinkaan suurina paholaisina. Kauppakassina käytän yleensä kangaskassia, mutta muovipusseja kuluu kuitenkin roskapusseina ja pyöräillessä niillä on kätevä suojata laukku tai satula sateelta.

Muutaman vuoden takaisen Optikassi-tutkimuksen perusteella kestokassia pitäisi käyttää 53 kertaa ennen kuin se päihittää uusiomuovista valmistetun muovikassin. Jos tekee niin kuin minä, että ostaa roskapussit erikseen (ohuempaa muovia kuin ostoskassit), niin silloin kestokassia pitäisi käyttää 180 kertaa. Mielestäni kestokassin pitäisi kyllä helposti kestää tuo 180 käyttökertaa.

Itselläni on useampia kestokasseja, joista suurin osa on matkamuistoja ulkomailta. Osa on lähes 10 vuotta vanhoja ja niille on kyllä varmasti tullut tuo 180 käyttökertaa. Toisaalta muovikassiakin voi käyttää monta kertaa. Opiskeluaikoina käytin usein (repun lisäksi) jotain ilmaiseksi saatua muovikassia ostosten kuljettamiseen ja sama kassi kesti monta kuukautta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muovikassituomioni on siis se, että jos olet ostanut kestokassin, niin käytä sitä. Jos taas et kuitenkaan muista ottaa sitä kassia kauppaan mukaan, niin älä osta kestokassia, vaan osta uusiomuovikassi ja kierrätä se, käytä se roskapussina tai muuten uudestaan, älä ainakaan heitä sitä luontoon.

Joka tapauksessa sillä muovi- tai kestokassilla on hiilidioksidipäästöjen kannalta aika vähän merkitystä sen rinnalla, mitä siellä kassissa on sisällä ja varsinkin, jos osa kassin sisällöstä menee roskiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s