Onko pyöräily päästötöntä?

Pyöräily ei aiheuta suoria hiilidioksidipäästöjä ja siksi esim. Reittiopas ja Ilmastodieetti laskevat pyöräilyn päästöiksi nolla. Pyörän ja varusteiden valmistaminen aiheuttavat jonkin verran päästöjä, mutta pyörän käyttöikä on oletettavasti monia vuosia, joten päästöt per vuosi tai kilometri ovat hyvin pienet.

Pyöräkään ei kuitenkaan kulje itsestään, vaan tarvitaan polttoainetta eli ruokaa. Ja kuten aiemmista postauksistani on selvinnyt, ei ole ilmaston kannalta ihan sama mitä sinne suuhunsa laittaa. Laskin Hesarin työmatkaliikuntalaskurilla, että kulutan viikossa noin 1600 kcal eli päivässä edestakaisella matkalla 320 kcal. Jos en siis halua laihtua (täysin hypoteettinen ajatus), minun täytyisi syödä työpäivinä 320 kcal ekstraa normaaliin verrattuna.

Kuva: pixabay.com
Kuva: pixabay.com

Jos korvaan pyöräilyllä kulutetut kalorit naudan jauhelihapihveillä, minun täytyy syödä viikossa 700 g jauhelihaa (rasvaa 17 %), jonka päästöt ovat 13,3 kg CO2 eli päivässä 2,66 kg CO2. Jos menisin autolla töihin päästöt olisivat 2,4 kg CO2 päivässä eli tässä tapauksessa pyöräily aiheuttaisi enemmän päästöjä kuin autoilu. Olettaen siis että autolla ajaessani en söisi samaa määrää jauhelihaa.

Entäs porkkanat, paljonko niitä pitää syödä, että saa pyöräilyn aiheuttaman energiavajeen täytettyä? Melkein kilo päivässä. Porkkanoiden hiilidioksidipäästöt ovat kuitenkin niin minimaalisen pienet 0,1 kg CO2/kg porkkanoita, että viisi kiloa porkkanoita viikossa olisi varsin ekotehokas keino tuottaa pyöräilyn vaatima energia. Suositeltu puoli kiloa kasviksia päivässä tulisi tällä kuitattua helposti.

Kuva: pixabay.com
Kuva: pixabay.com

Itselleni ehkä se mieluisin polttoaine olisi suklaa, kuten vanhasta ruokapäiväkirjastani voi varmaan todeta. Suklaassa on paljon energiaa, joten sitä ei tarvitse syödä kuin 300 g viikossa eli 60 g päivässä. Pääsiäisen päästöpostauksessa selvitin maitosuklaan hiilidioksidipäästöiksi 2,74 kg CO2/kg. 60 g suklaata tuottaa siis 0,16 kg CO2 päivässä ja 0,82 kg CO2 viikossa. Ei siis ihan pärjää porkkanoille, muttei kovin paha ainakaan autoiluun verrattuna.

Kuva: pixabay.com
Kuva: pixabay.com

Suurella osalla meistä suomalaisista tilanne on kuitenkin se, ettei kulutettuja kaloreita tarvitsisi korvata millään. Itsekin olen ylipainon kynnyksellä, joten yritän ainakin tietoisesti olla korvaamatta työmatkapyöräilyllä kulutettua energiaa. Jos tällaisia ongelmia ei ole, niin ei varmaan haittaa vaikka kulutetun energian korvaisi suklaalla. Suklaan kysyntä tosin on kasvussa ja huolena on että se loppuu, joten siinä mielessä ei kuitenkaan se kestävin vaihtoehto. Hedelmät ja vihannekset ovat kuitenkin varmaan se terveellisin ja ympäristönkin kannalta paras vaihtoehto.

Jauhelihan ja porkkanoiden energiasisällöt ja CO2-päästöt ovat peräisin Foodweb-palvelusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s