Maaliskuun päästösäästöt

Ajattelin että voisin aina kuukauden lopussa tehdä pienen yhteenvedon tekemistäni päästösäästöistä. Maaliskuussa olen vähentänyt hiilidioksidipäästöjäni pyöräilemällä töihin bussin ja/tai autokyydin sijaan (paitsi tällä viikolla, kiitos takatalven). Viime vuonna taisin aloittaa pyöräilyn vasta vapun tienoilla, joten lasken tämän päästösäästöksi. Säästä huolimatta pyöräilypäiviä tuli kuitenkin 15. Reittioppaan mukaan työmatkani päästöt bussilla olisivat 1,1 kg per suunta eli 2,2 kg päivässä. Tähän lisään vielä 7 % polttoaineen valmistuspäästöjä, kuten Ilmastodieetissäkin oli tehty. Päästösäästöksi saadaan siis 35 kg hiilidioksidia.

kuva: pixabay.com
kuva: pixabay.com

Syömisessä olen kiinnittänyt enemmän huomiota ruoan aiheuttamiin päästöihin. Tein kerran kasvislasagnea, jossa oli 400 g:n jauhelihan sijaan herkkusieniä ja porkkanoita. Tein myös makaroonilaatikon kanajauhelihasta. Makaroonilaatikko ei ole mitään ekoruokaa, kuten täällä kävi ilmi, mutta kananjauheliha tekee siitä kuitenkin edes vähän vähäpäästöisemmän. Korvasin jauhelihan kanalla myös tortillojen täytteenä. Laskin näistä päästösäästöksi Foodwebin avulla 20 kg CO2.

Aamupalojeni juustoleivät olen myös vaihtanut tuorepuuroon, joka pudottaa aamupalani päästöjä 0,34 kg per aamupala. Olen syönyt tuorepuuroa yleensä työaamuisin, niin 20:llä työpäivällä se tekee 6,8 kg CO2.

Tein myös äitini luona vähän sähkönkulutusmittauksia (niistä myöhemmin lisää), mutta havaitsin, että hänellä oli videonauhuri kiinni seinässä ja stand by -tilasssa, vaikka sitä ei ole käyttänyt kukaan ainakaan viiteen vuoteen. Videonauhurin stand by -tilan kulutus oli 8 W ja hiilidioksidipäästöt 25 kg vuodessa (sähkönkulutusmittarini mukaan). Irrottamalla töpselin seinästä säästän siis tänä vuonna tuon 25 kg CO2 tai äitini säästää, mutta minun ansiostani. En tiedä tarkkaan paljonko äitini maksaa sähköstään, mutta viiden vuoden aikana hän on maksanut stand by -tilassa olevasta videonauhurista todennäköisesti 20-30 euroa.

Vaatteita ostin maaliskuussa vain yhden kappaleen, mikä on omalla kohdallani todella vähän. Jos käytetään päästölaskentaan Ilmastodieetistä tuttua rahamäärään perustuvaa kerrointa, niin 15 euron paitani päästöt 0,49 kg CO2/€ kertoimella olisivat 7,35 kg. Vertailuna viime vuoden maaliskuussa käytin vaatteisiin 84 euroa, joten päästösäästö vaatteissa oli 34 kg CO2.

Muuta kulutusta on hankalampi arvioida, koska siitä ei ole tarkkaa kirjanpitoa ja esimerkiksi huonekaluja tai verhoja en osta joka vuosi uusia. Lehtiä olen ostanut vähemmän kuin normaalisti ja peruin myös yhden lehden tilauksen. Arvioisin että käytän lehtiin noin 25 euroa kuukaudessa ja maaliskuussa käytin vain 5 euroa. Ilmastodieetistä poimitulla kertoimella 0,30 kg CO2/€ se tarkoittaa 7,5 kg CO2.

Lisäksi vein vanhan puhelimeni kierrätykseen. Tosin hieman kyseenalaista, ettei kaksi vuotta vanha puhelin toimi enää. Yritin myös selvittää mikä tämän puhelimen kierrättämisen päästösäästö olisi, mutta tämä vaatiin vielä lisää googlailua.

Pelastin myös taloyhtiömme paperinkeräyksestä pahvia ja siirsin sen pahvinkeräykseen. Ihan kaikkea en kuitenkaan ylettänyt sieltä noukkimaan, joten tällä ei ollut kyllä mitään merkitystä. Ärsyttää niin vietävästi, että jos et viitsi itse laittaa roskia oikeisiin jäteastioihin, niin laita ne sekajätteeseen äläkä pilaa muiden vaivannäköä. Nyt se koko paperinkeräyserä menee pilalle sen takia, että joku välinpitämätön laiska on heittänyt sinne pahvia.

kuva: pixabay.com
kuva: pixabay.com

Mikä sitten on mennyt maaliskuussa ei niin hyvin? Sushia olen syönnyt entiseen malliin, samoin kasvihuonevihanneksia. Ruokahävikkiä meillä ei mielesstäni synny kovin paljoa, mutta olen yrittänyt kiinnittää siihen entistä enemmän huomiota. Silti puolen kilon parsakaali, jonka ostin heräteostoksena, homehtui parissa päivässä ja meni biojätteeseen. Perunoita meni myös biojätteeseen varmaan kilo. Piti monena päivänä laittaa perunoita, mutta sitten aina oli niin nälkä, ettei jaksanut odottaa niiden kypsymistä. Ruokaan taitaa päteä sama kuin vaatteisiin, että jos et tiedä milloin ja minkä kanssa aiot sitä käyttää, parempi jättää ostamatta.

Joka tapauksessa maaliskuun päästösäästöt olivat siis 35 + 20 + 6,8 + 25 + 34 + 7,5 = 128,3 kg hiilidioksidia. Jos aion saada vuodessa 1500 kg hiilidioksidia säästettyä, kuukaudessassa pitäisi saada 125 kg säästöä, joten siinä mielessä tämä on ihan hyvä tulos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s