Miten laskea ruuan hiilidioksidipäästöt?

Olen jo muutamaankin kertaan valitellut, ettei ruuan hiilidioksidipäästöjen laskeminen ole helppoa. Sellaisia elintarvikkeita ei kaupan hyllyiltä montaa löydy, jossa hiilidioksidipäästöt olisi ilmoitettu (Sunnuntai-vehnäjauhot ja Elovena-kaurahiutaleet tulee ainoina mieleen). Yksi apuri laskemiseen löytyy kuitenkin esimerkiksi täältä. Kysessä on Foodweb-niminen sivusto. Hiilidioksidipäästöjen lisäksi se kertoo myös ruuan energiasisällön ja rehevöitymisvaikutuksen Itämereen.

Foodwebissä voi valita valmiita aterioita tai koota omia ruoka-annoksia. Ruoka-aineiden määriä voi myös muuttaa oman annoskokonsa mukaan. Tähän esimerkkiin valitsin makaroonilaatikon ja poistelin siitä sitten sellaiset, joita en itse laita makaroonilaatikkoon ja lisäsin tomaatin ja juuston.

kuvakaappaus Foodweb-aterialaskurista

Ensin olin ihmeissäni, että makaroonilaatikon ympäristövaikutus pysyy vihreällä (olen pitänyt sitä yhtenä epäympäristöyställisimmistä ruuista, joita tiedän). Sitten lisäsin 30 g juustoa ja hiilidioksipäästöt pompsahtivat 1,85 kilosta 2,24 kiloon. Parempi siis perinteinen makaroonilaatikko ilman juustoa, vaikka kuulostaa tuo 1,85 kiloakin aika paljolta.

Foodwebistä löytyy ateriasovelluksen lisäki paljon muutakin tietoa ympäristäystävällisestä syömisestä. Löysin sieltä mm. tämän Ympäristö lautasella -esitteen, jossa on  havainnollistettu hyvin eri vaihtoehtojen päästöjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s