Sähkönkulutusmittari

Kerroinkin jo, että olen innokas sähkönsäästäjä. Sähkönsäästäminen on helpompaa, kun tietää paljonko mikäkin laite kuluttaa. Sitä tarkoitusta varten olen hankkinut sähkönkulutusmittarin, joka kytketään pistorasian ja mitattavan laitteen väliin.

Mittari näyttää laitteen hetkellisen sähkönkulutuksen ja siihen voi myös kirjata sähkön hinnan, jolloin se kertoo paljonko minkäkin laitteen käyttö maksaa vuodessa. Oletuksena tässä tietysti se, että laitetta käyttää yhtä paljon vuodenajasta riippumatta. Hyvä aika onkin pitää mittari esim. viikko yhdessä laitteessa, niin sillä saa jo aika hyvän kuvan esim. TV:n kulutuksesta.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oma Belkinin mittarini kertoo myös sähkönkulutuksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Mittariin valmiiksi asennettu CO2-kerroin on keskiarvo ja sitä voi halutessaan muuttaa. Päästöthän riippuvat  siitä, miten sähkö on tuotettu ja sen voi selvittää oman sähköyhtiönsä sivuilta. Jos sähkömme ei olisi ekosähköä, kännykkäni lataus aiheuttaisi siis vuodessa 3,2 kg CO2-päästöt. Saman verran kuin reilun 20 km:n autoilu tai 170 g:n naudanlihapihvi. Sähkönsäästön ikuisuuskysymyksiä ja väittelyn aiheita on kannattaako kännykän laturi ottaa pois seinästä vai ei, joten siihen ajattelin palata vielä myöhemmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mittarin avulla selvitettiin aikoinaan myös se, että stereomme kuluttava stand by -tilassa 20 W, mikä on yhtä paljon kuin ne kuluttavat päällä ollessaan. Ottamalla töpselin pois seinästä, kun stereoita ei käytetä (käyttöaika arvio 5 h päivässä 24 h sijaan), säästämme vuodessa noin 13  euroa.

Meidän mittari on hankittu Hulluilta Päiviltä muutama vuosi sitten. Hintaa en enää muista, mutta tällä hetkellä niitä näyttäisi saavan saavan Expertiltä kahdellakympillä. Pienelä googlauksella havaitsin, että mittareiden hinnat lähtevät kymmenestä eurosta. Ylen sivuilta löytyy myös artikkeli (melkein kuuden vuoden takaa tosin) mittareiden luotettavuudesta.  Sähkönkulutusmittareita voi myös lainata esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kirjastoista tai Tampereella Ekokumppaneilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s