Alkukartoitus

Lähtötilanteeni selvittämiseksi laskin hiilidioksidipäästöni ilmastodieetti.fi -sivuilta löytyvällä laskurilla. Ilmastodieetti on Suomen ympäristökeskuksen kehittämä hiilidioksidilaskuri. Laskuri on muuten päivitty viime vuonna, joten kannattaa käydä tutustumassa, vaikka testin olisi joskus aiemmin tehnytkin.

Ennen testin tekemistä kannattaa selvittää oman kodin lämmitysmuoto ja lämmön- ja sähkönkulutus. Sähkönkulutus selviää omasta sähköyhtiöstä tai sähkölaskujen perusteella. Lämmönkulutus taas saattaa olla hankalammin selvitettävissä varsinkin, jos asuu vuokra-asunnossa. Meillä ei ole omaa mittaria, mutta jaoin taloyhtiön kokonaislämmönkulutuksen taloyhtiön asuinpinta-alalla ja kerroin sen asuntomme pinta-alalla.

Lisäksi pitäisi tietää, paljonko rahaa käyttää kodin hankintoihin, vaatteisiin ja elektroniikkaan, paljonko tuottaa jätettä, mitä syö ja kuinka paljon ja montako kilometriä liikkuu milläkin kulkuneuvolla. Lämmön- ja sähkökulutus löytyivät melko helposti ja ajokilometritkin osasin jotenkin arvioida, mutta jätteiden määrän, syömisen ja muun kulutuksen arviointi olikin jo haastavampaa. Aina voi käyttää myös keskiarvoa, jos omaa kulutusta ei osaa arvioida.

Featured image
Kuvakaappaus tuloksistani ilmastodieetti.fi-sivulta

Sitten niihin tuloksiin. Olen kuvitellut eläväni melko ekologisesti, joten yllätyin kyllä tuloksesta: 9453 kg hiilidioksidia! Suomalaisten keskiarvo on 8700 kg, joten olen siis keskivertoa pahempi saastuttaja. Eihän tämä mikään absoluuttinen totuus ole, mutta kertoo kuitenkin paljon siitä millä osa-alueilla on parannettavaa. Arvelin etukäteen, että kulutus on varmasti sellainen, jossa on paljon vähennyspotentiaalia. Ruoan ja liikkumisen suhteen luulin olevani keskivertoa parempi, koska pyöräilen vähintään puolet vuodesta ja syön aika paljon kasvisruokaa. Näihin täytyy kyllä perehtyä tarkemmin ja tutustua laskentaperusteisiin, jotka myös löytyvät tuolta ilmastodieetti-sivuilta.

Tulosten lisäksi palvelusta löytyy myös paljon hyödyllisiä linkkejä siitä miten päästöjään voi vähentää. (Harmittavan suuri osa linkeistä ei kyllä toimi, mutta googlettamalla löytää otsikoiden perusteella.)

Oletetteko testanneet Ilmastodieettiä tai jotain muuta päästölaskuria?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s